Teneryfa. Co warto zjeść.

| Maj 3, 2018 | 0 Comments

Tradycyjne dania kanaryjskie opierają się na naturalnych produktach z wysp, ale z drugiej strony zawiarają fantastyczną mieszankę lokalnych przepisów z wpływami z Hiszpanii kontynentalnej, Ameryki Południowej i Europy.
Na kanaryjskich stołach królują młode ziemniaki w łupinach gotowane w słonej wodzie, które są podawane do każdego głównego dania wraz z aromatycznymi sosami wyrabianymi na bazie czosnku, octu, oliwy z oliwek z dodatkiem ziół i przypraw. Teneryfa, jak i pozostałe Wyspy Kanaryjskie oferuje ogromny wybór ryb i owoców morza, które zazwyczaj podaje się smażone z patelni lub z grilla.
Wyspiarze specjalizują się również w zupach, do których często podają sproszkowane gofio, czyli makę przygotowaną z prażonych nasion zbóż. Najbardziej znane zupy to potaje de berros (z odmiany rzeżuchy z ziemniakami) oraz rancho canario (rodzaj rosółu z grubym makaronem, mięsem, ziemniakami i ciercierzycą).
Odpoczywając na Tereryfie warto spróbować pucheros czyli gulaszu z mięsem i warzywami, sancocho (gulaszu rybnego z warzywami) oraz ropa vieje czyli ziemniaków z mięsem, kiełbasą chorizo i fasolą, a także królika w aromatycznym paprykowym sosie.
Na deser koniecznie trzeba się skusić na lody, które są mocno kremowe i aromatyczne. Ciekawy smak ma również pudding z migdałów i żółtek oraz ciastko nadziewane słodkimi ziemniakami.
Na Teneryfie można także skosztować tradycyjnych dań kuchni hiszpańskiej takich jak paella, tortilla czy gazpacho.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Kuchnia

About the Author ()

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *