Smakowite wakacje – regionalne potrawy Majorki

| Marzec 26, 2018 | 0 Comments

Jeśli zaliczamy się do grupy, której dane jest przebywanie w niezwykle urokliwym, ciepłym i… smakowitym miejscu, jakim jest Majorka, to bez wątpienia możemy nazwać się szczęściarzami. Jeśli dopiero planujemy podróż na tą przepiękną wyspę to koniecznie musimy poznać kilka zwyczajów balearskiej kuchni.
Pory spożywania posiłków są dość nietypowe. Do obiadu zasiada się około godziny 13ej, a pora kolacji przypada na późną godzinę wieczorną. Można by rzec, że czas posiłków nie może kolidować z innymi powinnościami. Najpierw obowiązki, a później przyjemności. Tłumy turystów oblegających wyspę niejako narzucają mieszkańcom ten rytm. A Hiszpanie, dbają w pierwszej kolejności o gości.
Kuchnia balearska charakteryzuje się przede wszystkim prostotą. Warunki panujące na wyspie, mało żyzna gleba, nie sprzyjają uprawie roślin. Dominują tu głównie gaje oliwne, wszechobecne winorośle, migdałowce oraz figi.
Na wyspie dużą popularnością cieszą się zupy podawane z chlebem – Sopas mallorquinas. Są one gęste i bardzo pożywne. A dobór warzyw z których jest sporządzona zależy od gustu kucharza oraz sezonu.
Aby umilić sobie oczekiwanie na posiłek, możemy spróbować tapas czyli przekąsek, serwowanych głównie do napojów.
Smakoszy ryb na pewno zainteresuje sola a la mallorquina. Jest to duszona ryba serwowana z ziemniakami, często posypana słodkimi rodzynkami.
Jeśli lubimy pizzę, będziemy zachwyceni Coca. Placek formowany w dowolny kształt, ale nie zawierający żółtego sera.
Popularnym dodatkiem do mięs i chleba jest allioli, sos z nutą czosnku.
Potrawą, która niezwykle rzadko pojawia się na tutejszych stołach jest tzw. indyk króla Jakuba. Z reguły nadziewany jest rodzynkami, jabłkami, a także bułką tartą. Gdy pojawia się na stole, możemy być pewni, że jest święto.
Można wiele powiedzieć o majorkańskiej kuchni, ale na pewno nie to, że jest nudna i nijaka. Kolory, smak dojrzałych w pełnym słońcu, warzyw i owoców. To istny raj dla podniebienia.
Pieczone pierogi z mięsnym farszem, płaszczki i króliki z migdałami, suszone kiełbasy, przepiórki w aromatycznym sosie na bazie fig. A wszystko to we wspaniałej scenerii, wśród radosnych i życzliwych ludzi. Bajka.
Gdy zaspokoimy pierwszy głód, możemy spróbować słodkich, lokalnych deserów. Na pierwszy ogień idą ciastka migdałowe podawane z lodami. Palce lizać. Druga propozycja to Ensaimada czyli tradycyjne ciasto w kształcie ślimaka. Dawniej jego wielkość świadczyła o zamożności rodziny. Jest to regionalny rarytas.
Bez względu na kulinarne preferencje, warto spróbować lokalnych rarytasów. Potrawy, których prawdziwy smak można poznać właśnie tu, na Majorce. Nastrój panujący na wyspie wpływa na samopoczucie, a nowe, kulinarne doznania potęgują pozytywne wrażenia. Najedzeni, przysiadamy na leżaku z kolorowym drinkiem w dłoni i rozkoszujemy się wakacjami.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Kuchnia

About the Author ()

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *